Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Energieloket maakt impact

Publicatiedatum: 23 mei 2023

In 2022 gaf het energieloket ruim 6.000 adviezen aan bewoners in Flevoland. Met verschillende energieadviezen maakten Flevolanders hun huis nog duurzamer. En bespaarden zij energie, wat goed is voor de portemonnee. Jop Fackeldey, gedeputeerde Energie, is enthousiast over deze resultaten: “Flevolanders hebben veel baat bij het Energieloket. Flevolanders zijn geïnteresseerd om met energiebesparing en verduurzaming van hun woning aan de gang te gaan. Maar hebben wel hulp nodig. Het energieloket biedt deze hulp gratis en biedt onafhankelijk advies.”

Samenwerkende Energieloketten

Gemeenten Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde werken samen als Samenwerkende Energieloketten in Flevoland. In die gemeenten zijn wekelijks inloopspreekuren voor bewoners. Het Energieloket ondersteunt ook bewonersinitiatieven die met energie-opwek aan de slag gaan, zoals lokale energiecoöperaties. De Samenwerkende Energieloketten worden mede mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit provincie Flevoland en wordt uitgevoerd door de Natuur- en Milieufederatie Flevoland.

Top 5 maatregelen

Bewoners gingen het meest aan de slag met de volgende maatregelen:

  1. Kleine energiebesparende maatregelen zoals: sluipverbruik tegen gaan, oude apparaten vervangen, CV-ketel lager instellen etc.
  2. Zonnepanelen op de daken
  3. Het installeren van een warmtepomp
  4. Het toepassen van infraroodpanelen
  5. Oude verlichting vervangen voor Ledverlichting

Over het Energieloket

Bewoners kunnen bij de Samenwerkende Energieloketten in Flevoland terecht voor gratis en onafhankelijk advies op maat of hulp bij subsidies en financiering. Zowel voor vragen over isoleren, energie opwekken, energie besparen of hulp voor bewoners met een kleine beurs. Ook kunnen bewoners terecht voor het maken van een warmtescan of hulpmiddelen om thuis warmtelekken of energielekken te ontdekken, zoals via een thermocard of het lenen van een energiemeter. Ook online is veel informatie in te winnen, zoals een overzicht van subsidies en andere financieringen. En een overzicht van Flevolandse bedrijven voor het uitvoeren van maatregelen: Bedrijvenoverzicht | Energieloket Flevoland

In 5 themadossiers biedt het Energieloket tips en tricks over :

  • Besparen (tips en een checklist tochtvrij huis) Isolatie (tips en een verwarmingstest)
  • Opwekken (zelf energie opwekken of samen met anderen)
  • Verwarmen (van hybride warmtepomp tot aardgasvrij verwarmen)
  • Plus op natuur (van regenton tot natuurvriendelijk isoleren)

En veel verhalen van bewoners die stappen zetten met energiebesparing of het verduurzamen van de woning: Mijn Buurt | Energieloket Flevoland. Meer informatie: www.energieloketflevoland.nl.