Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Hoge stroomprijs levert zonne- en windparken winsten

Publicatiedatum: 20 september 2023

De wind- en zonneparken in Flevoland hebben afgelopen jaar door de gestegen stroomprijzen megawinsten geboekt, zo meldt Omroep Flevoland maandag. Zo steeg de winst van Windpark Westermeerwind vorig jaar van 7 miljoen euro naar 24 miljoen euro.

Van andere bedrijven is geen winst- of verliesrekening bekend en ze willen ook niet ingaan op vragen van de omroep over hoe hoog hun winst was. Op basis van een ruwe, eigen schatting komt Omroep Flevoland op een totale winst van 200 miljoen euro bij de wind- en zonneparken in de provincie over afgelopen jaar. Het grootste deel van die winst komt terecht bij de aandeelhouders en dat zijn in Flevoland vooral boeren en grote energiebedrijven als Vattenfall.

Om wind- en zonneparken rendabel te maken waren er altijd overheidssubsidies nodig, maar door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van gas uit Rusland stegen stroomprijzen in 2022 tot recordhoogte. “Dat betekent een forse extra inkomstenbron voor de investeerders in windenergie”, zegt lector Energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen tegen Omroep Flevoland. “Met terugwerkende kracht kun je zeggen dat investeerders die zijn ingestapt in wind en zonne-energie nu bovenmatig worden beloond”.