Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Zonnepark Braambergen geopend

Publicatiedatum: 12 juli 2023

Zonnepark Braambergen op de voormalige afvalstort in Almere is deze week officieel geopend. Het park bestaat uit 26.000 zonnepanelen, die aan ongeveer 5.300 huishoudens stroom kunnen leveren. Het park is 10 hectare groot.

Braambergen sloot in maart 2008 voor het storten van afval. De overige afvalverwerkingsactiviteiten stopten in 2021. Inwoners van Almere en andere gemeenten in Flevoland konden vanaf 250 euro investeren in het zonnepark. In totaal hebben bijna 120 Almeerders dat gedaan.

Het zonnepark werd zo duurzaam mogelijk gebouwd. De fundering is bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede materialen. Hoewel het park zelf 10 hectare groot is, is het terrein waarop het park ligt 46 hectare groot. Er ligt ook een wijngaard een een mountainbikeroute.

Volgens Afvalzorg zijn er ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werkt Afvalzorg aan een definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders.

De wethouder van Almere poseert met enkele geinteresseerden bij het zonnepark.