Riet langs een sloot tijdens zonsopkomst of zonsondergang, ergens in de Noordoostpolder.

Terugblik FEA inspiratiereis en netwerkborrel (najaar 2023)

Publicatiedatum: 13 december 2023

Vanuit de Flevolandse Energieagenda werd afgelopen donderdag voor de tweede keer een inspiratiereis georganiseerd. Met als thema het energetisch verduurzamen van de bedrijfsvoering.

Inspiratiereis

We gingen met een enthousiaste groep bedrijven en ambtenaren op bezoek bij Picomel Nutrition B.V. in Zeewolde. Eigenaar Jan Kees Verhage gaf een presentatie en rondleiding. Hierbij vertelde hij hoe hij zijn bedrijfspand en de bedrijfsvoering vergaand heeft verduurzaamd. Door te kijken naar energiereductie, het slim omgaan met de energieaansluiting aan het energienet en het creëren van een eigen energiehub.

Energiereductie

Het babyvoedingsbedrijf maakt melkpoeder geschikt voor de markt. Ze opereert gasloos en het gebouw is BREAAM Outstanding gecertificeerd.  Bij energiereductie wordt onder andere gebruik gemaakt van: 4-pijps warmtepompen, vloerkoeling / verwarming, terugwinning warmte, koude en droge lucht. Maar ook zonnepanelen, isolatie, led, frequentie regelaars, regeneratie etc.

Energy hub

Het bedrijf heeft, net als vele andere bedrijven op dit moment, te maken met netcongestie. Zij probeert hier slim mee om te gaan door vooral te kijken naar het eigen gebruik en creëren van een buffer. Zoals met supercaps, frequentiegeregelde compressoren en batterijopslag van o.a. zonne-energie. De maatregelen gingen niet zonder slag of stoot. Zo zijn er verschillende partijen op de markt voor energieopslag, moest er gedacht worden aan vergunningen, brandveiligheid, keuring containers, aanleg bekabeling en de milieuregels nageleefd worden. Het bedrijf is nu zo ver dat zij volgend jaar waarschijnlijk energieneutraal kan opereren.

Netwerkborrel

Na het bedrijfsbezoek was het tijd voor de netwerkborrel waarbij FEA netwerkmanager Sjaak Louwerse en voorzitter Harold Hofstra (tevens gedeputeerde energie Provincie Flevoland) iedereen welkom heette. Hierbij werd ingegaan hoe belangrijk samenwerking en het delen van ervaringen is om vaart te maken met de energietransitie. Via een Mentimeter werd er vervolgens ingegaan op wat er leeft en waar partijen behoefte aan hebben.

Het was een geslaagde middag en volgend jaar worden er weer inspiratiereizen verzorgd. Heb je ideeën over waar de volgende inspiratiereis naartoe moet of wil je lid worden? Mail dan naar energieagenda@flevoland.nl

Lees hier meer over Picomel Nutrition B.V.
Lees hier de uitkomsten van de Mentimeter